Alustatyö
Mitä on alustatyö?
Alustatyötä voivat tehdä esimerkiksi ruokalähetit ja siivousta keikkatyönä tekevät siivoojat. Kun alat tehdä töitä internetin verkkoalustalla toimivalle yritykselle, sinua ei pidetä työntekijänä vaan yrittäjänä, joka työskentelee työtä tarjoavan yrityksen kumppanina eli partnerina.
Alustojen kautta töitä tekevillä ei siis ole työsuhdetta yritykseen, jolle he tekevät työtä. Alustatyöntekijänä sinulla ei ole oikeutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, sinua ei suojaa työaika- eikä työsuojelulainsäädäntö eikä sinulla ole oikeutta työterveyshuoltoon. Työnantaja ei myöskään hanki sinulle lakisääteistä työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta, vaan sinun on itse huolehdittava vakuutuksistasi.
Monet alustat silti toimivat samalla tavalla kuin kuka tahansa työnantaja, eli alustan kautta tehtävä työ muistuttaa työsuhteita.
Oletko työntekijä vai yrittäjä?
Jos teet töitä alustalla toimivalle yritykselle, mieti, täyttyvätkö sinun ja työtä tarjoavan yrityksen välillä nämä piirteet:
- Työ tehdään alustayrityksen (työnantajan) johdolla ja valvonnassa.
- Alustayritys määrää palkkiot (eli miten paljon työtä tekeville maksetaan).
- Alustayritys määrää työn säännöt.
- Alustayritys määrää paikan, jossa työtä tehdään.
- Teet työtä ainakin osaksi alustayrityksen työvälineillä.
Nämä piirteet ovat työsuhteen tunnusmerkkejä. Jos sinun työssäsi on nämä asiat, sinä olet lain mukaan työntekijä, ja työnantajasi pitäisi hoitaa työ- ja sosiaaliturvalakien määräämät työnantajan velvollisuudet.
Alustatyötä tarjoavat yritykset ja ammattiliitot ovat kuitenkin eri mieltä siitä, ovatko alustatyötä tekevät yrittäjiä vain työntekijöitä.
Monet Suomessa toimivat alustatalouden yritykset toimivat niin, että työ täyttää työsuhteen tunnusmerkit. Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön alainen työneuvosto antoi lokakuussa 2020 lausunnon, jonka mukaan ruokaa verkkoalustan kautta välittävän yhtiön ja sen lähettien välinen yhteistyö on työsuhde.
Kun alustalla toimivat yritykset pitävät sinua kumppaninaan tai itsensä työllistävänä yrittäjänä, he eivät yleensä maksa sinun eläke-, työttömyys-, sairaus- tai muita vakuutuksiasi. He saavat tästä paljon hyötyä. Olet heille hyvin halpa työntekijä.
Jos sairastut tai joudut onnettomuuteen, sinulla ei ole vakuutusten antamaa turvaa, niin kuin työntekijällä, jolla on työsuhde. Alustatyöntekijän pitäisi siis itse maksaa verot ja muut vakuutukset.