Euroopan unioni vaikuttaa Suomen työelämän lakeihin
Moni työelämää muuttava laki tai muutos sopimuksiin alkaa siitä, että Euroopan unioni (EU) valmistelee työelämää koskevaa uutta sopimusta. Sen jälkeen työtä jatketaan EU:n jäsenmaissa. Suomessa SAK ja muut työntekijöiden ja työnantajien keskusjärjestöt osallistuvat tähän työhön.
Työmarkkinajärjestöjen eurooppalaiset keskusjärjestöt voivat neuvotella ja sopia EU:n komission ehdottamista asioista. Jos ne pääsevät sopuun neuvotteluissa, sopimus voidaan hyväksyä EU:n direktiiviksi.
Tätä työmarkkinajärjestöjen yhteistyötä ja neuvotteluja kutsutaan sosiaaliseksi vuoropuheluksi tai sosiaalidialogiksi. Sosiaalidialogissa syntyneet sopimukset löytyvät
SAK:n työelämäsivuilta.
FinUnions edustaa Suomen työntekijöitä ja ammattiliittoja EU:ssa
SAK:lla ja STTK:lla on Brysselissä yhteinen EU-edustus,
FinUnions. FinUnionsin tehtävänä on valvoa suomalaisten työntekijöiden etua ja tiedottaa EU:n toiminnasta ja päätöksistä suomalaisille järjestöille.
FinUnions seuraa työmarkkina-asioita Euroopan unionin toimielimissä yhteistyössä suomalaisten työntekijöiden keskusjärjestöjen ja ammattiliittojen kanssa. FinUnions tekee myös yhteistyötä eurooppalaisen ay-liikkeen kattojärjestön ETUC:n kanssa.