Kun aloitat uudessa työpaikassa, muista nämä asiat
1 Tee kirjallinen työsopimus
Älä allekirjoita sopimusta, jos et ymmärrä sitä, vaan
kysy neuvoa. Jos et tee työsopimusta kirjallisesti, työnantajan täytyy silti antaa sinulle kirjallinen selvitys työehdoista, jos työaikasi on yli 12 tuntia neljän peräkkäisen viikon aikana
2 Sinulla on oikeus saada perehdytys eli opastusta työtehtäviin ja työpaikan sääntöihin
Perehdytyksessä sinulle selitetään työtehtäväsi ja opetetaan, miten ne uudessa työpaikassasi tehdään mahdollisimman hyvin ja järkevästi.
3 Kysy työnantajaltasi, mikä työehtosopimus eli tes on käytössä työpaikallasi
Oman alasi työehtosopimuksen saat työpaikalta, ammattiliitosta tai
Finlexin verkkopalvelusta. Jos työnantajasi ei ole velvollinen noudattamaan työehtosopimusta, hänen täytyy silti noudattaa lakia. Laki määrää työntekijän yleiset oikeudet ja velvollisuudet.
4 Yritä neuvotella työsopimukseesi vähimmäistuntimäärä
Työnantaja voi tarjota sinulle nollatuntisopimusta, jolloin työsopimuksesi lupaa sinulle vain esimerkiksi 0–20 tuntia työtä viikossa. Jos et saa työtunteja, et saa myöskään palkkaa. Jos työsopimukseen kirjoitetaan vähimmäistuntimääräksi esimerkiksi 15 tuntia viikossa, sinulle on maksettava palkkaa ainakin 15 tunnilta.
5 Aina kun saat palkkaa, sinun täytyy saada palkkalaskelma
Tarkista aina, että palkkasi on maksettu oikein.
6 Säilytä työvuorolistat
Jos teet töitä työvuorolistan mukaan, ota niistä aina vaikka valokuva. Silloin tiedät, minkä verran töitä olet tehnyt ja milloin, eli minkä verran sinun kuuluu saada palkkaa.
7 Kun työsuhteesi ja työsopimuksesi loppuvat, tarkista, että saat lomakorvauksen
Jos et ole käyttänyt kaikkia lomapäiviäsi työsuhteen aikana, sinulle täytyy maksaa lomakorvaus. Lomakorvauksen määrän näet palkkalaskelmastasi.
8 Kun työsuhteesi loppuu, pyydä aina työnantajalta työtodistus
Kun haet uutta työpaikkaa, voit työhaastattelussa näyttää todistukset.
9 Tutustu työpaikkasi luottamusmieheen ja työsuojeluvaltuutettuun
Luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu neuvottelevat asioista työnantajan kanssa kaikkien työntekijöiden puolesta. Luottamusmies voi auttaa, jos sinulla on ongelmia työnantajan kanssa.
10 Liity ammattiliittoon
Ammattiliitto on järjestö, johon kuuluu saman alan työntekijöitä. Ammattiliitto sopii työnantajien kanssa työehdot. Kysy ammattiliitosta ja siihen liittymisestä työpaikkasi luottamusmieheltä tai
SAK:n työsuhdeneuvonnasta.