Mikä on kolmikanta?
Suomessa eduskunta päättää työlainsäädännöstä, mutta ensin työelämään liittyvistä laeista sovitaan kolmikantaisesti.
Kolmikanta tarkoittaa, että työntekijöiden ja työnantajien keskusjärjestöt ja valtiovalta neuvottelevat yhdessä lainsäädännöstä, joka koskee työelämää. Keskusjärjestöjä ovat palkansaajien eli työntekijöiden SAK, Akava ja STTK sekä työnantajien EK, KT, VTML ja KiT.
Kolmikanta ei ole suomalainen keksintö, vaan sillä on pitkä kansainvälinen historia. Suomi on kansainvälisissä sopimuksissa sitoutunut siihen, että työelämään liittyvistä asioista neuvotellaan kolmikantaisesti.
Kolmikannassa SAK:n ja sen jäsenliittojen asiantuntijat ovat jäsentensä edustajia. He kertovat neuvotteluissa näkökulmansa, jossa työntekijöiden etu on tärkein. He ovat työntekijöiden edunvalvonnan asiantuntijoita. He tuntevat myös työpaikkojen arjen.
Esimerkiksi eläkejärjestelmää, työturvallisuutta ja sosiaaliturvaa kehitetään kolmikantaisesti. Kolmikantaisten työryhmien neuvottelujen tulokset ovat usein kompromisseja. Ne liittyvät yleensä moneen muuhun asiaan ja kolmikantaisten työryhmien työn vaikutus ei aina näy. Niiden työ kuitenkin vaikuttaa paljon työntekijöiden arkeen, oikeuksiin ja työelämään.