Oletko alle 25-vuotias ja työtön?
Jos olet 18–24-vuotias työtön, voit saada työttömyysturvaa, jos
- sinulla on ammatillinen koulutus ja
- et ole kieltäytynyt sinulle tarjotusta työstä tai koulutuksesta.
Jos sinulla ei ole ammatillista koulutusta, sinun täytyy hakea syksyllä alkavaan ammatillisen koulutukseen, yliopistoon tai ammattikorkeakouluun viimeistään 31.8. Sinun on haettava vähintään kahta koulutuspaikkaa. Voit hakea myös lukioon, jos olet suorittanut vain peruskoulun.
Jos et hae tai aloita koulutusta, et saa työttömyysturvaa. Voit saada työttömyysturvaa vasta, kun olet yhteensä 21 viikkoa (noin 5 kuukautta)
- työskennellyt tai toiminut yrittäjänä
- opiskellut tai
- osallistunut työllisyyttä edistäviin palveluihin.
Työttömyys
Toimi näin, kun työsi loppuvat tai sinut lomautetaan ja jäät työttömäksi:
- Ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin asiointi-osiossa viimeistään ensimmäisenä lomautus- tai työttömyyspäivänäsi. Täytä ilmoittautumislomake huolellisesti.
- Jos et voi käyttää sähköistä palvelua, voit täyttää lomakkeen kuntasi tai alueesi työllisyyspalveluiden toimipaikassa tai soittaa puhelinpalveluun (puh. 0295 025 500, ma–pe klo 9–16.15).
- Jos saat tehtäväksi palvelutarvearvion, tee se 2 arkipäivän kuluessa, ettei työnhakusi pääty.
- Jos saat tehtäväksi työllistymissuunnitelman, tee se 7 arkipäivän kuluessa, ettei työnhakusi pääty.
- Hae työttömyysturvaa sähköisesti kahden viikon kuluttua omasta työttömyyskassastasi tai Kelasta.
- Muista huolehtia koko työttömyytesi ajan, että työnhakusi on voimassa.
Jos työsi loppuu ja jäät työttömäksi, sinulla on oikeus työttömyysturvaan. Työttömyysturva tarkoittaa rahallista tukea, jota sinulle maksetaan sinä aikana, kun olet työtön. Voit saada työttömyysturvaa myös lomautuksen aikana. Työttömyysturvaa voi saada vain jos sitä on hakenut itse.
Työttömyysturvasta käytetään myös termiä työttömyysetuus. Työttömyysturvan muotoja ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.
Työttömyysturvaa haetaan työttömyyskassasta tai Kelasta, jos et ole työttömyyskassan jäsen. Kun liityt ammattiliittoon, voit samalla liittyä myös alasi työttömyyskassan jäseneksi. Työttömyyskassa maksaa sinulle ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa eli ansiopäivärahaa, mikäli täytät työttömyyspäivärahan saamisen ehdot, muun muassa työssäoloehdon. Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on suurempi kuin Kelan työttömälle maksama peruspäiväraha tai työmarkkinatuki.
Kun saat työttömyysturvaa, sinun velvollisuutesi on hakea aktiivisesti työtä. Voit menettää työttömyysturvan määräajaksi, jos
- saat työvoimaviranomaiselta työtarjouksen ja kieltäydyt hakemasta tarjouksen mukaista työpaikkaa ilman hyvää syytä
- kieltäydyt työvoimaviranomaisen tarjoamasta koulutuksesta ilman hyvää syytä.
Jos sinulla on työttömyysaikana töitä, joista saat palkkaa, ilmoita ne omaan työttömyyskassaasi tai Kelaan eli siihen paikkaan, joka maksaa työttömyysturvasi. Työttömyysturvan maksamisessa otetaan huomioon näistä töistä saamasi palkka.
Oletko maahanmuuttaja ja työtön?
Jos irtisanot työsuhteesi, oleskeluoikeutesi Suomessa voi päättyä, jos sinulla ei ole uutta työtä tai muuta perustetta olla Suomessa. Uuden työpaikan saa hankkia yleensä vain samalta alalta. Jos vaihdat alaa, sinun pitää hakea uutta oleskelulupaa
Työttömyysturvan yhtenä ehtona on, että asut Suomessa muun kuin tilapäisen oleskeluluvan perusteella. Muitakin ehtoja on olemassa. Selvitä oikeutesi työttömyyskassastasi tai Kelasta.