Palkkalaskelma eli palkkakuitti
Kun saat palkan, sinun pitää aina saada myös palkkalaskelma. Sitä sanotaan myös palkkakuitiksi, palkkatodistukseksi, palkkanauhaksi tai tilinauhaksi. Palkkalaskelma kertoo, kuinka paljon palkkaa sinulle on maksettu, mitä tästä bruttopalkastasi on vähennetty ja miten paljon rahaa, eli nettopalkkaa, saat sen jälkeen tilillesi.
Aina kun saat palkkaa, maksat siis palkastasi veroja ja muita lain määräämiä maksuja. Et siis saa työsopimuksessa sovittua palkkaa ihan kokonaan tilillesi.
Tarkista palkkalaskelmasi aina huolellisesti!
Palkkalaskelmassa pitää lukea ainakin nämä
- Työnantajan nimi
- Työntekijän nimi (sinun nimesi)
- Palkkakausi: ajanjakso, jolta palkka maksetaan
- Palkanmaksupäivä: päivä, jolloin palkan pitää olla sinun tililläsi
- Bruttopalkka (jos saat tuntipalkkaa, myös tuntipalkan suuruus pitää näkyä). Bruttopalkka kertoo työsopimuksessa sovitun peruspalkkasi. Siitä ei vielä ole vähennetty esimerkiksi veroja.
- Lisät:
– Ylityölisä: jos olet tehnyt töitä yli normaalin työajan ja työehtosopimuksessasi on sovittu ylityöstä maksettavasta lisästä tai korvauksesta, saat ylityölisää.
– Iltalisä, yölisä, lauantailisä, sunnuntailisä ja arkipyhäkorvaus: jos olet tehnyt töitä iltaisin, öisin, lauantaisin, sunnuntaisin tai arkipyhinä, saat sen mukaan työehtosopimuksen määräämää iltalisää, yölisää, lauantailisää tai sunnuntailisää. Esimerkiksi sunnuntaina tehdystä työstä maksetaan kaksinkertainen palkka (100 % enemmän kuin arkipäivänä), ellei työehtosopimuksessa ole sovittu toisin.
– Myös lisistä maksetaan vero. - Luontoisedut: Luontoisetu on palkkaa, joka voidaan maksaa rahana tai jonain muuna kuin rahana. Esimerkiksi työnantajan antama puhelin voi olla luontoisetu, jos sinun ei tarvitse maksaa sen käytöstä. Luontoisetu voi myös olla esimerkiksi lounasetu, liikuntaetu tai auto. Luontoiseduistakin maksetaan ennakonpidätys eli vero.
- Palkasta maksetut vähennykset:
– Ennakonpidätys eli vero: työnantajasi saama oma henkilökohtainen verokorttisi kertoo, kuinka paljon veroja eli ennakonpidätystä palkastasi on maksettu.
– Työeläkevakuutusmaksu: työeläkkeesi alkaa karttua jo 17-vuotiaana, jolloin palkasta peritään työeläkemaksu.
– Työttömyysvakuutusmaksu
– Sairausvakuutuksen päivärahamaksu (ei peritä, jos vuositulot jäävät pieniksi)
– Muut mahdolliset vähennykset: esim. ammattiliiton jäsenmaksu, jos kuulut liittoon ja olet sopinut, että työnantajasi laskee ja maksaa liiton jäsenmaksun suoraan palkastasi.
Kun työsuhteesi päättyy, työnantajan täytyy maksaa sinulle viimeinen palkkasi eli lopputilisi heti, ellet ole sopinut työnantajan kanssa toisin työsopimuksessa tai muulla tavalla. Jos työsuhteesi aikana on kertynyt vuosilomapäiviä, joita et ole pitänyt vapaapäivinä, sinun pitää saada ne viimeisen palkan mukana rahana eli lomakorvauksena. Lopputiliin kuuluu myös vuosilomakorvaus.