Tietosuoja työssä
Laki suojelee omia henkilökohtaisia tietojasi työssä. Työnantaja saa käsitellä vain sellaisia henkilötietojasi, jotka ovat työsuhteesi kannalta tarpeellisia. Edes työntekijän antama lupa ei vaikuta tähän.
Työnantaja saa pyytää tietoja vain sinulta itseltäsi. Muualta hän saa pyytää tietoja vain sinun luvallasi.
Työnantajalla on oikeus käsitellä terveyteesi liittyviä tietoja vain, jos se on tarpeen
- palkkasi maksamiseksi siltä ajalta, kun olet sairaana
- töistä poissaolosi syyn selvittämiseksi tai
- jos itse pyydät työkykysi selvittämiseksi: jos epäilet tai työnantajasi epäilee, ettet ole terve tai työkunnossa.
Työnantajan on säilytettävä kaikki sinun terveyteesi liittyvät tiedot erillään muista työnantajalla olevista tiedoista. Terveydentilatietojasi saavat käsitellä työpaikalla vain ne etukäteen nimetyt henkilöt, jotka vastaavat esimerkiksi sairausaikasi palkanmaksusta.
Kameravalvonta
Työnantaja saa käyttää kameravalvontaa, jos se on erittäin tarpeellista työntekijöiden, asiakkaiden tai omaisuuden turvallisuuden takia.
Työnantaja ei saa käyttää kameravalvontaa yhden työntekijän tarkkailemiseen. Työntekijöiden sosiaalitiloja ja työhuoneita ei saa valvoa kameroilla.
Työnantajan on kerrottava työntekijöille kameravalvonnasta.
Alkoholi- ja huumetestit
Työnantaja voi pyytää sinulta todistusta huumetestistä ennen työsuhteen alkamista vain, jos työ on sellaista, että testi on perusteltu. Jos et esitä todistusta tai testin tulos on positiivinen, työnantaja voi jättää sinut valitsematta työhön.
Työsuhteen aikana työnantaja voi pyytää sinulta todistuksen huumetestistä vain, jos hänellä on todellinen syy epäillä sinun olevan töissä huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeriippuvainen. Vain terveydenhuollon ammattilainen voi tehdä huumetestin.
Työpaikalla, jossa edellytetään huumetestejä, pitää olla päihdeohjelma. Se tarkoittaa suunnitelmaa, jonka mukaan työntekijä ohjataan saamaan apua esimerkiksi huumeongelmissa.