Työterveyshuolto
Työntekijänä sinulla on aina oikeus työterveyshuoltoon. Siihen ei vaikuta työsuhteesi muoto (esimerkiksi kokoaikaisuus, osa-aikaisuus tai nollasopimus) tai työsuhteesi kesto.
Työnantajan velvollisuus on järjestää työterveyshuolto, joka auttaa sinua huolehtimaan terveydestäsi ja työkyvystäsi. Työterveyshuoltoon kuuluu myös henkinen eli psyykkinen hyvinvointi.
Lain mukaan työnantajan, työntekijöiden ja terveyshuollon pitää yhdessä tehdä työpaikasta terveellinen kaikille. Se estää työstä johtuvia sairauksia ja tapaturmia.
Kaikilla työntekijöillä on oikeus saada neuvoja työterveyteen ja työturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Sinulle pitää siis myös kertoa, että sinulla on oikeus saada työterveyshuollosta neuvontaa, miten pysyä terveenä työssä.
Työntekijöitä pitää kohdella tasapuolisesti työturvallisuuteen ja terveyshuoltoon liittyvissä asioissa. Työnantajan pitää huolehtia, että pätkätyöntekijät eli esimerkiksi määräaikaiset työntekijät eivät unohdu: myös pätkätyöntekijällä on oikeus työterveyshuoltoon.
Laki velvoittaa kaikkia työpaikkoja tarjoamaan työntekijöille ennaltaehkäisevän työterveyshuollon. Tämän lisäksi monet työnantajat tarjoavat vapaaehtoisesti ainakin joitakin sairaanhoidon palveluja. Työnantajasi tulee kertoa sinulle, mitkä palvelut työpaikan terveydenhuoltosopimukseen sisältyvät.
Mitä työterveyshuolto tekee?
- Kertoo työntekijälle terveyteen liittyvistä riskeistä ja niiltä suojautumisesta.
- Selvittää, mitkä asiat työpaikalla ovat työntekijöille raskaita, miten työt on järjestetty ja mitkä asiat aiheuttavat sairastumisen, työtapaturmien tai väkivallan vaaraa. Tämä työpaikkaselvitys on pidettävä työntekijöiden nähtävillä. Työnantajan velvollisuus on järjestää työt niin, että työn terveysriskit ovat mahdollisimman pienet.
- Laatii suunnitelman, jossa on ehdotuksia työhyvinvoinnin parantamiseksi ja arvio terveystarkastusten tarpeellisuudesta.
- Toteuttaa terveystarkastuksia työn terveysriskien perusteella tai työkyvyn tukemiseksi.
- Osallistuu suunnitteluun, jossa mietitään hyviä työtapoja, hyviä työtiloja ja muita työntekijöiden työkykyä parantavia asioita.
- Tutkii tarvittaessa, onko työ saattanut aiheuttaa ammattitaudin, esimerkiksi astman, allergian tai kuulon heikentymisen.
- Tukee työkyvyn ylläpitämistä.
- Tukee pitkältä sairaslomalta työhön palaavaa työntekijää.
Mitä voit pyytää työterveyshuollosta?
- Opastusta työn aiheuttamien haittojen ennalta ehkäisemiseen ja työssä selviytymiseen.
- Terveystarkastuksia työkyvyn ylläpitämiseksi.
- Terveystarkastuksia niin sanotuissa erityisen sairastumisen vaaran työtehtävissä.
- Apua kriisitilanteissa, esimerkiksi jälkikäteen annettavaa apua, jos olet joutunut väkivaltatilanteeseen tai työtapaturmaan.
- Selvityksen siitä, kuormittaako jokin asia työtäsi eli tekeekö joku asia sen tavallista raskaammaksi.
Työntekijän terveystietoja pitää käsitellä huolella
Työterveyshuollon pitää aina kunnioittaa sinun yksityisyyttäsi eikä se saa antaa mitään terveystietojasi esimerkiksi työnantajalle.
Työterveyshuolto voi kirjata työnantajalle toimitettavaan terveystarkastuksen todistukseen sen, oletko sinä työtehtävääsi soveltuva tai onko soveltuvuudelle rajoituksia. Terveystarkastuksen todistuksen saa toimittaa suoraan työnantajalle vain, jos työ aiheuttaa erityistä sairastumisen vaaraa.
Työnantaja voi saada tietoja terveydentilastasi esimerkiksi sairauslomatodistuksen kautta. Terveystiedot ovat jokaisen yksityisasioita, eikä työnantaja saa antaa niitä eteenpäin minnekään.
Työnantajan on säilytettävä kaikki sinun terveyteesi liittyvät tiedot erillään muista työnantajalla olevista tiedoista. Terveydentilatietojasi saavat käsitellä työpaikalla vain ne etukäteen nimetyt henkilöt, jotka vastaavat esimerkiksi sairausaikasi palkanmaksusta.