Arbetslagstiftning

Uppdaterad 21.11.2021

Arbetslagstiftningen gäller alla arbetsgivare
I arbetslivet finns många regler som arbetstagarna och arbetsgivarna måste följa. Reglerna grundar sig på lagar och avtal och de skyddar både arbetstagarna och arbetsgivarna.
I Finland är det både lagar och kollektivavtal som slår fast på vilka villkor man får arbeta och anställa arbetstagare. Lagarna gäller alla branscher. Arbetslagstiftningen slår fast vad man kan avtala om i kollektivavtal och arbetsavtal. Lönen och de övriga förmånerna får inte vara sämre än vad som bestäms i lagen och kollektivavtalen. Om din arbetsgivare inte är skyldig att följa kollektivavtalet, måste hen ändå följa finländsk lagstiftning.
Vad är trepartsmodellen?
I Finland bestämmer riksdagen om arbetslagstiftningen, men först kommer man överens om de lagar som gäller arbetslivet på trepartsbasis. 
Trepartsmodellen innebär att löntagarnas och arbetsgivarnas centralorganisationer samt statsmakten förhandlar tillsammans om den lagstiftning som gäller arbetslivet. Löntagarnas centralorganisationer är FFC, Akava och STTK, medan arbetsgivarnas centralorganisationer är EK, KT, SAMV och KyA. 
Trepartsmodellen är inte en finländsk uppfinning utan det har en lång internationell historia. Finland har genom internationella avtal förbundit sig att förhandla om alla frågor som gäller arbetslivet på trepartsbasis. 
I trepartsförhandlingar representeras arbetstagarna av de experter som jobbar på FFC och dess medlemsförbund. I förhandlingarna framför de sina synpunkter där arbetstagarnas intressen väger mest. De är experter på att främja arbetstagarnas intressen. De känner också till det dagliga arbetet på arbetsplatserna. 
Till exempel pensionssystemet, arbetarskyddet och socialskyddet utvecklas på trepartsbasis. Resultaten av trepartsarbetsgruppernas förhandlingar är ofta kompromisser. Resultaten av förhandlingarna är ofta en summa av många olika faktorer och alltid syns inte treparsarbetsgruppens inverkan utåt. Arbetsgruppernas arbete påverkar ändå arbetstagarnas vardag, rättigheter och arbetsliv i hög grad.  

Inställningar för kakor

Nödvändiga kakor

De här kakorna är nödvändiga för att tekniken på webbplatsen ska fungera, och det går inte att koppla bort dem. De funktionella kakorna är relevanta för att du till exempel ska kunna surfa på vår webbplats och för att egenskaperna på webbplatsen ska kunna användas.

Analyskakor

De här kakorna samlar endast in anonym information om hur webbplatsen används. Med hjälp av analyskakorna kan vi mäta och analysera hur vår webbplats fungerar. Vi använder de här kakorna till exempel för att veta vilket innehåll på vår webbplats som är populärt och för att försäkra oss om att besökarna hittar innehåll som är relevant för dem. All insamlad information är statistiskt material, och det går inte att identifiera personer utifrån informationen. Du kan ändå koppla bort användningen av de här kakorna när som helst.

Riktade kakor och reklamkakor

Vi kan använda de här kakorna till exempel för att göra den reklam som riktas till dig exaktare och intressantare. Kakorna kan också användas för att anpassa innehållet på vår webbplats så att det är mer intressant för dig. Insamlingen av information grundar sig på identifieringen av din webbläsare eller enhet. Om du vill kan du när som helst stänga av användningen av de här kakorna.