Arbetstagarens skyldigheter
Gör ditt jobb väl och följ arbetsgivarens råd och anvisningar. Både du och arbetsgivaren har rättigheter och skyldigheter.
- Arbeta flitigt men försiktigt: försök att vara snabb utan onödig brådska.
- Uppför dig väl och sakligt mot alla som du träffar på jobbet.
- Följ arbetstiderna – kom inte för sent till jobbet. Lämna jobbet först när arbetstiden är slut. Du kan inte åka hem utan tillstånd, även om du har fått ditt arbete gjort tidigare.
- Berätta för din arbetsgivare om du upptäcker någonting på arbetsplatsen som ökar riskerna i arbetet, till exempel trasiga arbetsredskap eller skyddsutrustning som saknas.
Berätta inte arbetsgivarens hemligheter för någon annan
Du har förbud mot att röja affärs- och yrkeshemligheter. Det betyder att du inte får berätta vidare hemlig information som skulle kunna skada arbetsgivaren ekonomiskt om informationen avslöjades. Om du inte vet vilka uppgifter som är hemliga, kan du fråga din arbetsgivare.
Om du misstänker att arbetsgivaren agerar på ett sätt som strider mot lagen eller på något annat sätt är felaktigt, kan du tala med förtroendemannen om saken.
Du får inte jobba för ett annat företag om det skadar din arbetsgivare
Du har förbud mot konkurrerande verksamhet. Det betyder att du under din anställning inte får arbeta för ett konkurrerande företag, om det skadar din arbetsgivare.
Om du har ett nolltimmarsavtal och din arbetsgivare inte ger dig tillräckligt med arbetstimmar har du rätt att också jobba för andra arbetsgivare.
Om du gör misstag eller bryter mot reglerna, kan arbetsgivaren hålla ett förmaningstal eller ge dig en varning
Om du gör ett misstag i ditt arbete, låter bli att göra något eller på något annat sätt bryter mot arbetsplatsens regler, kan arbetsgivaren hålla ett förmaningstal för dig. Det betyder att hen talar om för dig vad du har gjort fel och hur du gör det rätt. Om du inte förstår vilket misstag du har gjort, ska du be din chef att förklara saken närmare.
Om du har försummat dina arbetsuppgifter kan din arbetsgivare ge dig en varning. En sådan försummelse kan till exempel vara att du inte har följt arbetstiderna. Ofta ges varningen i skriftlig form och arbetsgivaren ber om din underskrift. Det är viktigt att du förstår orsaken till varningen och vad du har gjort fel. Om du tycker att varningen är obefogad, kan du förneka den. Vid behov kan du fråga förtroendemannen på din arbetsplats eller ditt fackförbund om råd.
Om du upprepade gånger låter bli att följa arbetsgivarens anvisningar och får flera varningar, kan arbetsgivaren ha rätt att säga upp dig. Om du begår ett allvarligt misstag kan arbetsgivaren säga upp dig på grund av det enda misstaget. Om du råkar ut för det här och du anser att arbetsgivaren har handlat fel, ska du fråga förtroendemannen eller fackförbundet om råd.
Jobba omsorgsfullt och försiktigt
Arbetsgivaren har huvudansvaret för säkerheten på arbetsplatsen, men också arbetstagaren har skyldigheter när det gäller säkerheten. Följ arbetsgivarens säkerhetsanvisningar. Använd sådana kläder att de inte medför risk för olycksfall, och använd den skyddsutrustning och de skyddsanordningar som föreskrivs för arbetet. Upprätthåll också för din del ordning och renlighet på arbetsplatsen. Behandla andra arbetstagare på ett sakligt sätt och trakassera dem inte.
Om du upptäcker brister i arbetsförhållandena, konstruktionerna, maskinerna, anordningarna eller arbets- och skyddsutrustningen på arbetsplatsen, ska du informera din arbetsgivare om det här. Gör det också om det bara är nära ögat och du inte råkar ut för en olycka, för tillbuden ger värdefull information och arbetsgivaren kan åtgärda bristerna innan en olycka hinner ske.
Om arbetet medför allvarlig fara för ditt liv eller din hälsa eller för andra arbetstagares liv eller hälsa, har du rätt att avstå från att utföra arbetet.
Arbetsgivaren har rätt att leda och övervaka ditt arbete
Arbetsgivaren har ledningsrätt, d.v.s. direktionsrätt. Det innebär att arbetsgivaren enligt lagen har rätt att leda och övervaka arbetet.
Arbetsgivaren har också tolkningsföreträde. Det betyder att arbetsgivaren tillfälligt kan tolka vad en sak i arbetslagstiftningen, kollektivavtalet eller arbetsavtalet innebär på arbetsplatsen.