Europeiska unionen påverkar lagstiftningen om arbetslivet i Finland
Många lag- eller avtalsändringar som påverkar arbetslivet börjar med att Europeiska unionen (EU) förbereder ett nytt avtal som gäller arbetslivet. Sedan fortsätter arbetet i EU:s medlemsländer. I Finland deltar FFC och löntagarnas övriga centralorganisationer samt arbetsgivarnas centralorganisationer i det här arbetet.  
Arbetsmarknadsorganisationernas europeiska centralorganisationer kan förhandla och avtala om frågor som EU-kommissionen har föreslagit. Om de kan enas i förhandlingarna kan avtalet antas som EU:s direktiv. 
Att organisationerna på arbetsmarknaden samarbetar och förhandlar på det här sättet kallas för social dialog. Avtal som har ingåtts genom den sociala dialogen finns på FFC:s webbplats
Arbetstagarnas centralorganisationer i Finland har representanter i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor (på engelska). Europeiska ekonomiska och sociala kommittén ger råd till Europeiska unionens beslutsfattare i bland annat frågor som rör arbetslivet. Rådgivande kommittén för arbetsmiljöfrågor påverkar EU:s lagstiftningsarbete. 
FinUnions representerar de finländska löntagarna och fackförbunden i EU 
FFC och STTK har en gemensam EU-representation i Bryssel, FinUnions (på finska). FinUnions har till uppgift att bevaka de finländska löntagarnas intressen och informera de finländska organisationerna om EU:s verksamhet och beslut.  
FinUnions följer arbetsmarknadsfrågor i EU:s olika organ i samarbete med löntagarnas centralorganisationer och fackförbund i Finland. FinUnions samarbetar också med den europeiska fackliga samorganisationen ETUC. 

Uppdaterad 21.11.2021

Internationella fackföreningsrörelsen
Internationella arbetstagarorganisationer
Internationella arbetstagarorganisationer är bland annat 
Av löntagarnas centralorganisationer i Finland är bland annat FFC medlem i alla dessa internationella organisationer. 
Internationella arbetsorganisationen ILO
Internationella arbetsorganisationen ILO främjar social rättvisa och mänskliga rättigheter i arbetslivet och förbättrar arbetstagarnas ställning och arbetsförhållanden i hela världen. Dessutom utvecklar ILO internationella standarder för arbetslivet. 
ILO är den enda organisationen inom Förenta nationerna (FN) som fungerar på trepartsbasis. Utöver olika länders regeringar är representanter för ländernas löntagare och arbetsgivare med och bestämmer om olika frågor i ILO. Finland är en av ILO:s medlemsstater.  
ILO:s konventioner och rekommendationer bildar en internationell norm för arbetslivet, och utgör alltså utgångspunkten för arbetslivets alla regler även i Finland. ILO har antagit sammanlagt 400 konventioner och rekommendationer. Av dessa har Finland tagit i bruk eller ratificerat ungefär 100. ILO:s konventioner har påverkat den finländska arbetslagstiftningen i hög grad. 
ILO har fastställt grundläggande rättigheter för arbetslivet som är utgångspunkten för alla internationella normer i arbetslivet. Dessa grundläggande rättigheter är rätten att organisera sig, förbud mot tvångsarbete, förbud mot barnarbete och förbud mot diskriminering.  
Är du intresserad av internationell påverkan?
Du kan påverka rättigheterna i arbetslivet och de mänskliga rättigheterna i världen. Vi kan alla vara aktiva i sociala medier och olika nätverk samt delta i projekt och evenemang tillsammans med icke-statliga organisationer.  
Fackliga solidaritetscentralen i Finland SASK 
Du kan också påverka genom SASK, Fackliga solidaritetscentralen i Finland (på finska). SASK är de finländska fackförbundens organisation för utvecklingssamarbete.  Organisationen verkar för att förbättra de mänskliga rättigheterna inom arbetslivet globalt genom att motverka fattigdom, barnarbete, tvångsarbete och andra problem i arbetslivet. SASK har som mål att alla ska ha en lön som det går att leva på. 
SASK samarbetar med fackföreningsrörelsen i olika länder i Afrika, Asien och Latinamerika. SASK stöder och förstärker fackförbunden i de olika länderna så att de själva kan förbättra ställningen för arbetstagarna i sina länder. 
Finländska fackförbund – kanske också ditt fackförbund – stöder SASK:s arbete. Alla kan stödja SASK:s verksamhet och alla som är intresserade av mänskliga rättigheter och möjligheten att påverka kan bidra till verksamheten. Du kan till exempel bli stödmedlem i SASK (på finska) eller lära dig mer om organisationens arbete som ambassadör för SASK (på finska). 

Inställningar för kakor

Nödvändiga kakor

De här kakorna är nödvändiga för att tekniken på webbplatsen ska fungera, och det går inte att koppla bort dem. De funktionella kakorna är relevanta för att du till exempel ska kunna surfa på vår webbplats och för att egenskaperna på webbplatsen ska kunna användas.

Analyskakor

De här kakorna samlar endast in anonym information om hur webbplatsen används. Med hjälp av analyskakorna kan vi mäta och analysera hur vår webbplats fungerar. Vi använder de här kakorna till exempel för att veta vilket innehåll på vår webbplats som är populärt och för att försäkra oss om att besökarna hittar innehåll som är relevant för dem. All insamlad information är statistiskt material, och det går inte att identifiera personer utifrån informationen. Du kan ändå koppla bort användningen av de här kakorna när som helst.

Riktade kakor och reklamkakor

Vi kan använda de här kakorna till exempel för att göra den reklam som riktas till dig exaktare och intressantare. Kakorna kan också användas för att anpassa innehållet på vår webbplats så att det är mer intressant för dig. Insamlingen av information grundar sig på identifieringen av din webbläsare eller enhet. Om du vill kan du när som helst stänga av användningen av de här kakorna.