Sjukdom
Om du blir sjuk har du rätt att vara borta från jobbet. Meddela genast arbetsgivaren och berätta också varför du är borta. Om din arbetsgivare kräver att få se ett läkarintyg ska du uppsöka en läkare och skicka det intyg som läkaren skriver ut till arbetsgivaren.
Arbetsgivaren måste betala lön för den dag då du insjuknar och inte kan gå till jobbet. Om du fortfarande är sjuk har du också rätt till lön för nio vardagar efter den dag då du insjuknade. Om du har jobbat minst en månad får du full lön. Om du har jobbat mindre än en månad får du hälften av din normala lön. I kollektivavtalet har man kanske kommit överens om annat. Många kollektivavtal har bättre villkor, och i så fall får du full lön för ännu flera dagar.
Om du är sjuk i mer än 10 dagar, får du sjukdagpenning från FPA. Hur stor sjukdagpenningen är beror på hur stora arbetsinkomster, alltså hur stor lön, du har haft. FPA betalar sjukdagpenning i ungefär ett år. Om du får full lön av din arbetsgivare för tiden du är sjuk, betalar FPA din sjukdagpenningen till din arbetsgivare. Om du har låg lön är sjukdagpenningen lite mer än hälften av din lön. Du betalar skatt på dagpenningen enligt skatteprocenten i ditt eget skattekort.
Om du är sjuk i över ett år borde man utreda om du kan beviljas invalidpension.
När ditt barn blir sjukt
Om du har ett barn under tio år som blir sjukt, får du stanna hemma för att sköta barnet. Det kallas tillfällig vårdledighet. Du får vara tillfälligt vårdledig i högst fyra arbetsdagar.
Enligt lagen behöver din arbetsgivare inte betala lön till dig för den tillfälliga vårdledigheten. Kontrollera ändå vad som står i ditt kollektivavtal: det är möjligt att villkoren i kollektivavtalet är bättre. Det är alltså möjligt att du kan få lön för den tillfälliga vårdledigheten.