Kaffepaus
Kaffepausen är ofta 10–15 minuter lång. Du har ofta rätt till en kaffepaus också om din arbetsdag är kortare än sex timmar. Kaffepausen räknas som arbetstid, vilket betyder att du får lön under pausen.
Pauser, raster och vilotid
Du har rätt att hålla pauser och raster under arbetstiden. Arbetstidslagen och kollektivavtalen slår fast hur långa pauserna och rasterna minst måste vara. Arbetsgivaren är skyldig att följa bestämmelserna om pauser, raster och vilotid som finns inskrivna i arbetstidslagen och kollektivavtalet.
Arbets- och vilotiderna för unga arbetstagare skiljer sig från arbets- och vilotiderna för vuxna arbetstagare. Med unga arbetstagare avses arbetstagare under 18 år. Vilka arbets- och vilotider som gäller beror på den unga arbetstagarens ålder, så för arbetstagare i åldern 13–14 år gäller delvis andra bestämmelser än för arbetstagare i åldern 15–17 år.
Matrast
Matrasten är en vilopaus under arbetsdagen då du kan äta och vila. Du har rätt till en matrast på minst en halvtimme (30 minuter), om din arbetsdag är minst sex timmar (för personer under 18 år minst 4 timmar och 30 minuter).
Om din arbetsdag är kortare än sex timmar har du vanligen ingen matrast. Vanligen är matrasten inte arbetstid, vilket betyder att du inte får lön för den tiden.
Dygnsvila
Dygnsvila betyder att du har rätt att vila mellan dina arbetspass. Vilotiden är i regel minst elva timmar. Om du är 15–18 år, har du rätt till minst 12 timmar oavbruten vilotid i dygnet. Om du är under 15 år, är din oavbrutna vilotid minst 14 timmar i dygnet.
Veckovila
Veckovila betyder att du en gång per vecka har rätt till en längre vila mellan dina arbetspass. Veckovilan är vanligen minst 35 timmar. Ibland kan veckovilan vara kortare, men den måste alltid vara minst 24 timmar. Om du är under 18 år är din veckovila 38 timmar.
Arbetsgivaren får inte avbryta din veckovila. Arbetsgivaren får alltså inte be dig jobba under veckovilan. Den lediga dagen ska vara en söndag, om det är möjligt.