Kollektivavtal är inte samma som arbetsavtal
Ett kollektivavtal (på finska työehtosopimus, TES) är ett avtal om anställningsvillkoren inom en viss bransch. Det fackförbund som representerar arbetstagarna i branschen förhandlar om kollektivavtalet med arbetsgivarförbundet.
Olika branscher (till exempel restaurangbranschen, städbranschen, byggnadsbranschen o.s.v.) har sina egna kollektivavtal. Där har man kommit överens om de allmänna anställningsvillkoren för branschen, alltså de regler som ska följas av dem som utför eller låter utföra arbete. Kollektivavtalet bestämmer till exempel hur mycket lön som minst ska betalas till arbetstagaren och vilken arbetstid som gäller inom branschen. Kollektivavtalet ingås för en viss tid, vanligen för 1–3 år.
Inom den offentliga sektorn – staten, kommunerna och församlingarna – jobbar också anställda i tjänsteförhållande. Deras löner och övriga anställningsvillkor bestäms i tjänstekollektivavtalen.
Anställningsvillkoren i arbetstagarens arbetsavtal ska vara minst lika bra som anställningsvillkoren i kollektivavtalet. I arbetsavtalet kan man också avtala om anställningsvillkor som är bättre än i kollektivavtalet.
När du börjar jobba på en ny arbetsplats ska du fråga vilket kollektivavtal som gäller där. Du får kollektivavtalet för din egen bransch på arbetsplatsen, via fackförbundet i din egen bransch eller från
Finlex webbtjänst.