Kom ihåg det här när du börjar ett nytt jobb
1 Gör ett skriftligt arbetsavtal 
Skriv inte ditt namn under ett avtal som du inte förstår, utan fråga om råd. Om du inte gör ett skriftligt arbetsavtal måste arbetsgivaren ändå ge dig en skriftlig utredning om anställningsvillkoren, om din arbetstid är mer än 12 timmar under fyra på varandra följande veckor.
2 Du har rätt att få introduktion, alltså handledning i arbetsuppgifter och spelregler på arbetsplatsen 
Under introduktionen i arbetet förklarar man för dig vilka dina arbetsuppgifter är och visar hur du kan göra dem så bra och smart som möjligt på din nya arbetsplats. 
3 Fråga arbetsgivaren vilket kollektivavtal som gäller på din arbetsplats 
Kollektivavtalet för din egen bransch får du på arbetsplatsen, från ditt fackförbund eller från Finlex webbtjänst. Om din arbetsgivare inte är skyldig att följa ett kollektivavtal så måste hen ändå följa lagen. Också lagen slår fast arbetstagarnas allmänna rättigheter och skyldigheter. 
4 Försök förhandla dig till ett minimiantal timmar i arbetsavtalet 
Arbetsgivaren kan erbjuda dig ett nolltimmarsavtal. Då står det i ditt arbetsavtal att arbetstiden är till exempel 0–20 timmar i veckan. Om du inte har några arbetstimmar, får du inte heller någon lön. 
Om ni skriver in ett minimiantaltimmar i arbetsavtalet, till exempel 15 timmar i veckan, måste du få lön åtminstone för de timmarna. 
5 Du ska få en lönespecifikation alltid när du får lön 
Kontrollera alltid att lönen har betalats rätt. 
6 Spara din arbetsskiftsförteckning 
Om du jobbar enligt en arbetsskiftsförteckning ska du alltid spara förteckningen, till exempel genom att ta ett foto av den. Då vet du när och hur mycket du har jobbat, alltså hur stor lön du borde få. 
7 Kolla att du får semesterersättning när din anställning och ditt arbetsavtal tar slut 
Om du inte har tagit ut alla dina semesterdagar under anställningen ska du få semesterersättning. Storleken på semesterersättningen ser du på lönespecifikationen. 
8 Be alltid din arbetsgivare om ett arbetsintyg när din anställning tar slut 
När du söker ett nytt jobb kan du visa intygen under anställningsintervjun. 
9 Bekanta dig med förtroendemannen och arbetarskyddsfullmäktige på din arbetsplats 
Förtroendemannen och arbetarskyddsfullmäktige förhandlar om olika frågor med arbetsgivaren för alla arbetstagares räkning. Förtroendemannen kan hjälpa dig om du har problem med arbetsgivaren. 
10 Anslut dig till fackförbundet i din bransch 
Till fackförbundet hör arbetstagare som jobbar inom samma bransch. Fackförbundet avtalar om anställningsvillkoren med arbetsgivarna. Fråga förtroendemannen på arbetsplatsen eller FFC:s rådgivning om spelreglerna i arbetslivet så får du veta mer om fackförbundet och hur du kan ansluta dig. 

Uppdaterad 21.01.2025

Inställningar för kakor

Nödvändiga kakor

De här kakorna är nödvändiga för att tekniken på webbplatsen ska fungera, och det går inte att koppla bort dem. De funktionella kakorna är relevanta för att du till exempel ska kunna surfa på vår webbplats och för att egenskaperna på webbplatsen ska kunna användas.

Analyskakor

De här kakorna samlar endast in anonym information om hur webbplatsen används. Med hjälp av analyskakorna kan vi mäta och analysera hur vår webbplats fungerar. Vi använder de här kakorna till exempel för att veta vilket innehåll på vår webbplats som är populärt och för att försäkra oss om att besökarna hittar innehåll som är relevant för dem. All insamlad information är statistiskt material, och det går inte att identifiera personer utifrån informationen. Du kan ändå koppla bort användningen av de här kakorna när som helst.

Riktade kakor och reklamkakor

Vi kan använda de här kakorna till exempel för att göra den reklam som riktas till dig exaktare och intressantare. Kakorna kan också användas för att anpassa innehållet på vår webbplats så att det är mer intressant för dig. Insamlingen av information grundar sig på identifieringen av din webbläsare eller enhet. Om du vill kan du när som helst stänga av användningen av de här kakorna.