Lönespecifikation eller lönekvitto
När du får lön ska du alltid få en lönespecifikation. Den kallas också lönekvitto, löneremsa eller lönebesked. Lönespecifikationen visar hur mycket du har fått betalt, vad som har dragits av från den här bruttolönen och hur mycket pengar, alltså vilken nettolön, som betalas in på ditt konto.
Varje gång du får lön, betalar du skatter och andra lagstadgade avgifter från din lön. Den summa som du får på ditt konto är alltså mindre än den lön som står inskriven i arbetsavtalet.
Kontrollera alltid din lönespecifikation noggrant!
I lönespecifikationen ska åtminstone följande information finnas med
- Arbetsgivarens namn
- Arbetstagarens namn (ditt namn)
- Löneperiod: period för vilken lönen betalas
- Löneutbetalningsdag: datum då lönen ska finnas på ditt konto
- Bruttolön (om du får timlön ska också lönen per timme visas). Bruttolönen anger din grundlön enligt arbetsavtalet. Till exempel skatter har ännu inte dragits av från bruttolönen.
- Tillägg:
– Övertidstillägg: du får övertidstillägg om du har jobbat mer än den normala arbetstiden och kollektivavtalet i din bransch innehåller tillägg eller ersättning för övertidsarbete.
– Kvällsarbetstillägg, nattarbetstillägg, lördagstillägg, söndagstillägg och söckenhelgsersättning: du kan få olika slags tillägg som ingår i kollektivavtalet om du har arbetat kvällar, nätter, lördagar, söndagar eller helgdagar som infaller på en vardag. Till exempel för arbete som utförs på söndagar betalas dubbel lön (100 procent mer än för vardagar), om inte kollektivavtalet slår fast andra villkor.
– Även för tillägg betalas skatt. - Naturaförmåner: En naturaförmån är en lön som kan betalas i pengar eller i någon annan form än pengar. Till exempel kan en telefon som arbetsgivaren ger dig vara en naturaförmån, om du inte behöver betala för att använda telefonen. En naturaförmån kan också vara till exempel en måltidsförmån, en motionsförmån eller en bil. Även för naturaförmåner betalas förskottsinnehållning, alltså skatt.
- Avdrag på lön:
– Förskottsinnehållning, d.v.s. skatt: Ditt personliga skattekort som din arbetsgivare har fått anger hur mycket skatter, alltså vilken förskottsinnehållning, som dras av från din lön.
– Arbetspensionsförsäkringsavgift: Du börjar tjäna in arbetspension redan när du är 17 år, och därefter dras alltid arbetspensionsavgiften av från lönen.
– Arbetslöshetsförsäkringsavgift
– Sjukförsäkringens dagpenningspremie (tas inte ut om årsinkomsten blir liten)
– Andra eventuella avdrag: till exempel medlemsavgiften i ett fackförbund, om du har anslutit dig till facket och du har kommit överens om att din arbetsgivare ska beräkna och betala medlemsavgiften direkt från din lön.
När din anställning upphör måste arbetsgivaren genast betala din sista lön, alltså din slutlön, om du inte har kommit överens med arbetsgivaren om något annat i arbetsavtalet eller på något annat sätt. Om du under din anställning har tjänat in semesterdagar som du inte har tagit ut som lediga dagar, ska du i samband med den sista lönen få ledigheten i pengar, alltså som semesterersättning. I slutlönen ingår också den här semesterersättningen.