Graviditetsledighet
Om du är den förälder som föder barnet kan du få graviditetsledighet och graviditetspenning. I allmänhet börjar graviditetsledigheten 30 vardagar före barnets beräknade födelse, men du kan också komma överens med arbetsgivaren om att ledigheten börjar senare. Ledigheten ska börja senast 14 vardagar före barnets beräknade födelse.
FPA betalar graviditetspenning för 40 vardagar oberoende av när barnet faktiskt föds. Om barnet föds innan du har börjat din graviditetsledighet, börjar graviditetspenningen betalas ut genast följande vardag efter att barnet har fötts.
Som vardagar räknas dagarna från måndag till lördag, med undantag av helgdagar som infaller på en vardag. En helgdag som infaller på en vardag kallas ibland söckenhelg, och är en helgdag som infaller på en annan veckodag än en söndag.
Efter graviditetsledigheten kan du ta ut föräldraledighet och få föräldrapenning. Föräldraledigheten kan också tas ut av den andra föräldern som vårdar barnet. Du kan också arbeta deltid och få partiell föräldrapenning.
Särskild graviditetspenning
Du kan få särskild graviditetspenning om du måste vara borta från arbetet innan du får den egentliga graviditetspenningen på grund av att du utsätts för något av följande i ditt arbete:
- kemiska ämnen
- strålning
- smittsamma sjukdomar.
Ett villkor är att riskfaktorerna i ditt arbete inte kan undvikas och att din arbetsgivare inte kan ordna andra arbetsuppgifter åt dig under graviditeten. Dessutom måste du vara arbetsför för att kunna få särskild graviditetspenning.
Familjeledighet
Du är familjeledig om du inte jobbar på grund av att du tar hand om ett barn under tre år hemma. Under familjeledigheten kan du och din familj få stöd, alltså pengar från FPA. I kollektivavtalen i många branscher har man kommit överens om att arbetsgivaren under föräldraledigheten betalar lön under en viss tid, till exempel under tre månader.
Berätta för din arbetsgivare att du planerar att ta ut föräldraledighet eller vårdledighet senast två månader i förväg.
Föräldraledighet
För att få föräldrapenning måste du vårda barnet och vara borta från arbetet. Du kan få föräldrapenning om du är förälder och vårdnadshavare till barnet. Föräldern kan vara barnets biologiska förälder eller adoptivförälder. Det kan finnas en eller två föräldrar som har rätt till föräldrapenning.
Föräldrapenning betalas under sammanlagt 320 vardagar för ett barn. Om barnet har två föräldrar som har rätt till föräldrapenning, fördelas föräldrapenningsdagarna jämnt mellan föräldrarna, d.v.s. båda har 160 vardagar till sitt förfogande.
Det är möjligt att få föräldrapenning flexibelt tills barnet fyller två år. Arbetstagare kan dela upp sin föräldraledighet i fyra perioder på minst 12 vardagar.
Föräldrarna kan få föräldradagpenning samtidigt i högst 18 vardagar, om de vårdar barnet samtidigt.
Att överlåta föräldrapenningsdagar
Av din egen föräldrapenningskvot på 160 vardagar kan du överlåta högst 63 vardagar till en annan person som vårdar barnet. Du kan överlåta dagar till
- barnets andra förälder
- din partner, som inte är barnets förälder
- partnern till barnets andra förälder
- en annan person som vårdar barnet
Med partner avses make, maka, sambo eller registrerad partner.
Du ska meddela FPA om att du överlåter föräldrapenningsdagarna.
Partiell föräldrapenning
Om du vårdar barnet en del av dagen och samtidigt arbetar deltid, kan du ansöka om partiell föräldrapenning. Din dagliga arbetstid kan vara högst 5 timmar per dag. Om det tar längre tid att utföra arbetet har du inte rätt till föräldrapenning och du kan ta ut föräldrapenningsdagen vid en senare tidpunkt.
Vårdledighet
Efter föräldraledigheten kan du ta hand om barnet hemma på vårdledighet. Du kan vara vårdledig tills ditt barn fyller tre år.
FPA betalar hemvårdsstöd för barn under tre år. Barnet kan skötas av sin förälder eller någon annan, till exempel en mor- eller farförälder eller en anställd skötare. Hemvårdsstöd kan inte fås om barnet är i småbarnspedagogik som ordnas av kommunen, såsom i daghem.
Partiell vårdledighet
Du kan ta ut partiell vårdledighet, vilket betyder att du jobbar deltid och resten av tiden vårdar ditt barn hemma. Då får du mindre lön, men FPA betalar flexibel vårdpenning. FPA betalar flexibel vårdpenning för barn under tre år.
Du kan få partiell vårdpenning om du har kortare arbetstid, alltså jobbar mindre, när ditt barn börjar skolan. Partiell vårdpenning betalas för barn i årskurs 1 och 2.
Du får inte diskrimineras för att du är gravid eller familjeledig.
Arbetsgivaren får till exempel inte säga upp dig på grund av att
- du är gravid
- du är familjeledig
- du har sagt att du ska ta ut familjeledighet.
Efter familjeledigheten har du rätt att återgå till samma arbete som tidigare. Om det inte är möjligt ska arbetsgivaren erbjuda dig ett arbete som så långt som möjligt motsvarar ditt tidigare arbete. Om inte heller det är möjligt ska du erbjudas annat arbete enligt ditt arbetsavtal.
Oavlönad ledighet
Om du vill ha oavlönad ledighet av någon annan orsak än för att vårda ditt barn eller studera, ska du komma överens om saken med din arbetsgivare. Gör avtalet skriftligt.
Det är alltid frivilligt att avtala om oavlönad ledighet. Arbetsgivaren har rätt att vägra bevilja oavlönad ledighet. Och tvärtom – arbetsgivaren kan inte tvinga dig att ta oavlönad ledighet.
En del av de oavlönade ledigheterna måste beviljas, som vårdledighet eller studieledighet.
Vanligen tjänar du inte in semester under en oavlönad ledighet. Det betyder att du oftast inte får semesterdagar för den tid du har oavlönad ledighet. Semesterlagen innehåller ändå en förteckning över situationer där arbetstagaren tjänar in semesterdagar under frånvarotiden. Sådana är till exempel familjeledigheter samt en del av tiden för studieledighet och sjukledighet. Även i kollektivavtalet kan man ha kommit överens om något annat gällande intjäning av semester. Kontrollera det här i ditt eget kollektivavtal.
I kollektivavtalet kan du också kontrollera om du får erfarenhetstillägg som påverkar lönen under den oavlönade ledigheten.
Förmåner i anställningsförhållandet, som företagshälsovård, telefonförmån eller måltidsförmån, får du vanligen inte under oavlönad ledighet. Det är ändå möjligt att man i kollektivavtalet eller på din arbetsplats har avtalat om det här på ett annat sätt, så kontrollera saken på förhand.