Plattformsarbete
Vad betyder plattformsarbete?
Plattformsarbete kan utföras till exempel av matbud eller av städare som utför städning som kortjobb. När du börjar jobba för ett företag som verkar på en webbplattform, betraktas du inte som en arbetstagare utan som en företagare som jobbar som partner till det företag som erbjuder arbetet.
De som jobbar via plattformar är alltså inte anställda av det företag som de arbetar för. Som plattformsarbetare har du inte rätt till inkomstrelaterat utkomstskydd för arbetslösa, du skyddas inte av arbetstids- eller arbetarskyddslagstiftningen och du har inte heller rätt till företagshälsovård. Arbetsgivaren skaffar inte heller en lagstadgad arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkring för dig, utan du måste själv ta hand om dina försäkringar.
Många plattformar fungerar ändå på samma sätt som vilken arbetsgivare som helst, så arbetet via en plattform liknar ett anställningsförhållande. Många av arbetsgivarens skyldigheter och kostnader har ändå överförts till arbetstagarna. Jobbet kan ta slut när som helst utan uppsägningstid. Om du blir sjuk eller skadar dig under arbetstid är företaget inte skyldigt att betala läkarkostnaderna eller lön för sjuktiden. Du tjänar inte heller in arbetspension när du jobbar.
Är du arbetstagare eller företagare?
Om du arbetar för ett företag som verkar på en plattform, bör du fundera på om förhållandet mellan dig och det företag som erbjuder arbetet uppfyller följande drag:
- Arbetet utförs under ledning och tillsyn av plattformsföretaget (arbetsgivaren).
- Plattformsföretaget fastställer arvodet, alltså hur mycket de som utför arbetet får betalt.
- Plattformsföretaget bestämmer reglerna för arbetet.
- Plattformsföretaget bestämmer var arbetet ska utföras.
- Du jobbar åtminstone delvis med plattformsföretagets arbetsredskap.
De här dragen är kännetecken för ett anställningsförhållande. Om de här dragen beskriver ditt arbete är du enligt lag en arbetstagare. Då ska din arbetsgivare fullgöra de skyldigheter som en arbetsgivare har enligt arbetsskyddslagen och socialförsäkringslagen.
Fackförbunden och företagen som erbjuder plattformsarbete är dock oeniga om huruvida de som utför plattformsarbete är företagare eller arbetstagare.
Vid många företag inom plattformsekonomin i Finland uppfyller arbetet kännetecknen för ett anställningsförhållande. Till exempel arbetsrådet, som lyder under Arbets- och näringsministeriet, gav i oktober 2020 ett utlåtande om att samarbetet mellan ett företag som förmedlar mat via en webbplattform och dess bud är ett anställningsförhållande.
När plattformsföretag betraktar dig som en partner eller egenföretagare, betalar de vanligtvis inte pensions-, arbetslöshets- och sjukförsäkring eller andra försäkringar för dig. De får stor nytta av det. Du är en väldigt billig anställd för dem. Om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka, har du inte det skydd som försäkringar kan ge dig, till skillnad från en arbetstagare med ett anställningsförhållande. En plattformsarbetare väntas alltså själv betala skatterna och försäkringarna.