Var kan du söka jobb?
Sök jobb via olika kanaler:
- Arbetsförmedlingssidor på webben, till exempel arbets- och näringstjänsternas te-tjänster.fi samt duunitori.fi (på finska) och tyopaikat.oikotie.fi (på finska). På de här sidorna meddelar arbetsgivare om lediga jobb. Du kan beställa information om lediga jobb direkt till din e-post.
- Kolla också den nya webbplatsen jobbmarknad.fi. Den kommer i framtiden att ersätta webbplatsen te-palvelut.fi när det gäller jobbsökning.
- Arbets- och näringsbyråernas experter hjälper dig att planera jobbsökningen, att hitta dina egna färdigheter och till exempel att få en utbildningsplats. Du kan boka tid för karriärvägledning per telefon- eller som videomöte.
- Om du har blivit arbetslös kan du be om hjälp med jobbsökning och karriärträning från arbets- och näringsbyråerna. Till exempel jobbsökarträningen hjälper dig att börja söka jobb. Karriärträningen hjälper dig att klargöra dina alternativ för yrkesval och karriär, att söka till utbildning och att utveckla dina färdigheter i arbetslivet.
- Kolla platsannonser i tidningar och olika webbtjänster. Kom ihåg att det finns många lediga jobb som inte annonseras offentligt. Ofta vill arbetsgivare intervjua personer som de redan känner till.
- Använd dina egna nätverk: berätta för dina bekanta att du söker jobb. Be dem berätta om de får reda på lediga jobb.
- Kontakta arbetsgivare som du är intresserad av. Berätta att du söker jobb. Om du tidigare har fått en anställningsintervju med en arbetsgivare, kan du fråga om arbetsgivaren nu har nya lediga jobb.
- Du kan skicka en öppen ansökan till många företag via deras webbplats. Även om företaget inte har lediga jobb just nu, kan de ha det senare. Då kan arbetsgivare söka efter lämpliga anställda bland dem som lämnat in en öppen arbetsansökan.
- I platsannonserna nämns ofta någon som man kan ringa för att fråga efter mer information. Tveka inte att ringa om du har några frågor. Då kanske arbetsgivaren kommer ihåg dig bland alla ansökningar.
Hur söker du jobb?
Innan du börjar söka jobb, fundera på det här:
- Vad kan du redan göra? Vad skulle du kunna göra? Vad är du intresserad av? Vad är du bra på? Vad vill du lära dig?
- Vilka orter kan du arbeta på?
- Känner du någon som kan hjälpa dig med att få jobb?
- Vill du helst ha heltidsjobb, deltidsjobb eller något annat?
- Skulle du kunna arbeta som egenanställd eller företagare?
- Vill du bara arbeta för en arbetsgivare, eller skulle du kunna ha flera arbetsgivare?
Gör upp ett CV, alltså en meritförteckning
- Curriculum Vitae (CV), eller meritförteckning, är ett dokument som beskriver vad, var och när du har studerat och jobbat.
- På webben hittar du enkelt anvisningar och mallar för att göra ett CV.
- Om du vill kan du också göra en video eller en portfolio där du presenterar dig själv.
- Kontrollera vilka uppgifter om dig som finns på webben.
- Kontrollera dina offentliga profiler i sociala medier och fundera på hur de ser ut i arbetsgivarnas ögon. Det kan vara en god idé att skapa en profil i arbetslivsnätverk, som LinkedIn.
Skriv en kort arbetsansökan
Syftet med arbetsansökan är att berätta för arbetsgivaren varför hen bör välja just dig som anställd. Arbetsansökan kan vara högst en sida i skriftlig form, men den kan också vara till exempel en video.
Berätta kortfattat i din ansökan
- hur gammal du är, vilken typ av person du är, vad du är intresserad av eller entusiastisk för (till exempel social personlighet, förmåga att lära dig snabbt, intresse för restaurangbranschen)
- om din arbetserfarenhet (vilka slags jobb du har haft)
- om din utbildning (vad du har studerat, om du till exempel har utexaminerats från grundskolan, tagit studenten eller utbildat dig till något yrke)
- något om din livssituation (till exempel varför du söker jobb).
Jobbcoachen är en app som du kan ladda ner till din telefon och som hjälper dig att identifiera ditt eget kunnande och skriva en arbetsansökan och en meritförteckning, alltså ett CV.
Förbered dig för anställningsintervjun
När arbetsgivaren har fått din arbetsansökan och ditt CV, kan arbetsgivaren be dig komma till en anställningsintervju.
Under anställningsintervjun vill arbetsgivaren ta reda på hur väl du passar in i det jobb som du har sökt och vilken motivation du har för jobbet.
När du förbereder dig väl för intervjun kan du koppla av under intervjun och vara dig själv. Det är okej att vara lite nervös.
Gör så här inför intervjun:
- Skaffa dig information om arbetsgivaren.
- Kontrollera också vad som står i jobbannonsen.
- Läs igenom ditt CV.
- Fundera på vilka arbetsuppgifter du kan behöva hjälp med. Du kan berätta det under anställningsintervjun.
- Fundera på vilka frågor du vill ställa om arbetsuppgifterna och arbetsgivaren.
Förbered dig på att berätta:
- varför du har bytt jobb
- varför du till exempel inte har jobbat under en viss tidsperiod
- varför du har gjort några av de val som du har gjort i livet.
Ett positivt första intryck är viktigt när människor träffar varandra för första gången:
- Tänk på hur du ska klä dig.
- Ta med din ansökan, dina arbetsintyg och skolbetyg och din eventuella portfolio.
- Kom inte för sent!
Vilka frågor behöver du inte svara på under anställningsintervjun?
Arbetsgivaren får inte fråga dig vad som helst. Under anställningsintervjun får man fråga om väsentlig information med anknytning till jobbet. Du behöver inte svara på frågor som rör till exempel
- religion
- familjeförhållanden
- sexuell läggning
- politisk övertygelse.