Suomeen töihin tulevan muistilista
Liity ammattiliittoon
- Suomessa suurin osa työntekijöistä kuuluu oman alansa ammattiliittoon. Myös sinulla on oikeus liittyä ammattiliittoon, kun tulet töihin Suomeen.
- Ammattiliitto auttaa sinua, jos joudut ongelmiin työnantajasi kanssa.
- Ammattiliitto neuvottelee työehdoista työnantajien kanssa. Työn tekemiseen liittyvät säännöt on siis sovittu puolestasi.
- Ammattiliiton jäsenet liittyvät yleensä myös työttömyyskassaan. Jos jäät työttömäksi, työttömyyskassa maksaa sinulle ansiosidonnaista työttömyysturvaa.
Tee kirjallinen työsopimus
Työsopimus on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus molempien oikeuksista ja velvollisuuksista eli työehdoista. Työsopimuksella sinä lupaat tehdä sovittua työtä, ja työnantaja lupaa maksaa siitä sovittua palkkaa. Työehtoja ovat esimerkiksi palkat, palkan lisät, työajat, lomat ja oikeus koulutuksiin.
Kun olet saanut työpaikan, tee kirjallinen työsopimus työnantajan kanssa. Suullisesti sovittu sopimus on sitova, mutta jos sinulle tulee työnantajan kanssa ongelmia, kirjallisesta sopimuksesta voi katsoa, mitä työsuhteen alussa sovittiin.
Jos et tee työsopimusta kirjallisesti, työnantajan täytyy silti antaa sinulle kirjallinen selvitys työehdoista. Selvitys täytyy antaa kuukauden kuluessa siitä, kun työsuhteesi on alkanut. Jos työnantaja ei anna sinulle selvitystä, hän rikkoo työsopimuslakia.
Ennen kuin allekirjoitat työsopimuksen, tarkista, että siihen on kirjoitettu ainakin nämä asiat:
- Työnantajan nimi.
- Työntekijän nimi eli sinun nimesi.
- Päivä, jolloin työ alkaa.
- Onko työssä koeaika ja kuinka pitkä se on?
- Koeajan tarkoituksena on antaa sinulle ja työnantajalle aikaa harkita, haluatteko jatkaa työsopimusta. Sen enimmäispituus on yleensä kuusi kuukautta. Koeaikana työntekijä tai työnantaja voi purkaa työsopimuksen ilman irtisanomisaikaa.
- Onko työ vakituinen (eli toistaiseksi voimassa oleva tai jatkuva) vai määräaikainen vai onko kyseessä työharjoittelu?
- Jos työsopimus on määräaikainen, sopimuksessa pitää lukea, miksi.
- Missä työtä tehdään?
- Mitkä ovat työtehtäväsi?
- Kuinka paljon työstä maksetaan palkkaa?
- Päivä, jolloin palkka maksetaan.
- Työaika eli kuinka monta tuntia töitä tehdään.
- Kokoaikainen työ tarkoittaa Suomessa työn tekoa yleensä 5 päivänä viikossa ja enintään 8 tuntia päivässä. Jos teet jaksotyötä, työaika vaihtelee. Sen pitää kuitenkin olla alan työehtosopimuksen mukainen. Ylitöistä ja ilta- ja viikonlopputöistä maksetaan Suomessa erillinen korvaus.
- Jos teet osa-aikaisen työsopimuksen, yritä saada työtunteja riittävästi niin, että saat riittävästi palkkaa. Vähimmäistuntimäärä tarkoittaa, että saat ainakin työsopimuksen lupaaman määrän tunteja. Jos työsopimukseen on kirjoitettu tuntimääräksi esim. 0–20 tuntia viikossa, et ehkä jonain viikkona saa ollenkaan töitä etkä palkkaa.
- Vuosiloma.
- Irtisanomisaika: kuinka monta päivää/viikkoa/kuukautta työ jatkuu siitä, kun sinä tai työnantajasi on irtisanonut työsopimuksen?
- Irtisanomisaika sitoo sekä työnantajaa että työntekijää. Koeajan jälkeen ketään ei voi irtisanoa heti.
- Työnantajalla on aina oltava irtisanomiseen asiallinen ja painava syy.
- Työnantaja ei voi irtisanoa määräaikaista työsopimusta ennen kuin se loppuu.
- Työntekijäkään ei voi irtisanoutua ennen kuin määräaikainen työsopimus loppuu, mutta usein asiasta voidaan sopia neuvottelemalla työnantajan kanssa.
- Mitä työehtosopimusta työssäsi noudatetaan?
Lue työsopimus tarkasti ennen kuin allekirjoitat sen. Jos et ymmärrä jotain, älä allekirjoita sopimusta. Neuvoa antavat esimerkiksi
Avaa pankkitili
Palkka pitää maksaa pankkitilille. Palkka voidaan maksaa käteisenä vain pakottavasta syystä. Tällainen syy voi olla esimerkiksi se, että työntekijällä ei ole pankkitiliä. Pankkitili on henkilökohtainen.
Kun avaat tilin, tarvitset passin tai muun virallisen henkilötodistuksen. Tilin avaaminen on helpompaa, jos sinulla on jo suomalainen henkilötunnus.
Tarkista, että saat työehtosopimuksen mukaista palkkaa
Suomessa laki ei määrää minimipalkkaa. Työehtosopimukset määräävät, paljonko palkkaa eri töistä on vähintään maksettava. Työehtosopimusten määrittelemät palkat koskevat kaikkia alan työntekijöitä, jotka työskentelevät Suomessa, myös ulkomaisia vuokratyöntekijöitä.
Sinun ei itse tarvitse osallistua työehtosopimusneuvotteluihin, vaan ammattiliitto neuvottelee sinun puolestasi työnantajien järjestön kanssa.
Tarkista, että palkastasi peritään lain mukaiset maksut
Kun saat ensimmäisen palkkalaskelman, tarkista, että bruttopalkastasi on peritty lain mukaiset verot ja sosiaaliturvamaksut:
- Verot: Verokortistasi näet, mikä on sinun palkastasi maksettava ennakonpidätysprosentti. Se kertoo, kuinka monta prosenttia veroja palkastasi vähennetään. Kun aloitat uudessa työpaikassa, työnantajan on hankittava verokorttisi joko Verohallinnosta tai suoraan sinulta. Saat verokortin Verohallinnosta, kun sinulla on suomalainen henkilötunnus.
- Työntekijän eläkemaksu: Kun teet töitä Suomessa, palkastasi kertyy työeläkettä. Työnantaja vähentää eläkemaksun palkastasi ja maksaa eläkevakuutuksesi. Jos työnantaja ei tee niin, hän rikkoo lakia.
- Työttömyysvakuutusmaksu: Työttömyysvakuutusmaksua maksavat kaikki 17–64-vuotiaat työntekijät.
- Ammattiliiton jäsenmaksu: Kun kuulut ammattiliittoon, voit sopia työnantajan kanssa, että liiton jäsenmaksu vähennetään palkastasi. Voit myös maksaa sen itse suoraan ammattiliitollesi. Jäsenmaksu on yleensä 1–2 prosenttia palkastasi, riippuen siitä, mihin liittoon kuulut.
Jos olet töissä Suomessa tilapäisesti, sinun verosi ja sosiaaliturvamaksusi voivat olla erilaiset kuin yllä olevassa listassa.
Huolehdi turvallisuudestasi
Työnantajan täytyy neuvoa sinulle, millaisia asioita työpaikan turvallisuudessa pitää ottaa huomioon. Työnantajan täytyy myös maksaa tapaturmavakuutus, joka korvaa vahingot ja menetykset työntekijälle tai hänen omaisilleen, jos työssä tapahtuu työtapaturma tai työntekijä sairastuu ammattitautiin.