Fast anställning
Fast anställning eller tillsvidareanställning betyder att arbetsavtalet gäller tills arbetstagaren eller arbetsgivaren vill avsluta anställningen, alltså säga upp arbetsavtalet. Om arbetsgivaren vill säga upp anställningen, alltså ge arbetstagaren sparken, ska det finnas ett vägande sakskäl. Om arbetstagaren säger upp sig behöver hen inte uppge något skäl. Du kan ändå inte sluta jobba genast, utan först efter uppsägningstiden.
Olika anställningsformer
När du söker ett jobb kan du redan i jobbannonsen se följande saker:
- Gäller anställningen tills vidare (d.v.s. är det en fast anställning) eller för en viss tid?
- Erbjuds jobbet via ett bemanningsföretag, alltså ett företag som hyr ut arbetstagare? I så fall är arbetsgivaren det här bemanningsföretaget.
- Är det en heltids- eller deltidsanställning eller ett nolltimmarsavtal? För nollatimmarsavtal används också begreppet ”varierande arbetstid” i lagstiftningen.
- Är anställningen en praktikplats eller läroavtalsplats?
Visstidsanställning
Visstidsanställning eller tidsbunden anställning betyder att du har blivit lovad jobb fram till ett visst datum. Det står i arbetsavtalet vilket datum din visstidsanställning tar slut.
Om arbetsavtalet har ingåtts för en viss tid på initiativ av arbetsgivaren, måste det alltid finnas en grundad anledning. En grundad anledning kan till exempel vara:
- Du är vikarie för en ordinarie arbetstagare.
- Du är säsongarbetare, till exempel vid ett skidcenter eller som bärplockare.
- Du är sommarjobbare eller julhjälp.
- Du gör din praktik.
- Du har själv bett om visstidsanställning.
- Jobbet är ett projekt som bara pågår en viss tid.
- Du studerar med läroavtal.
Arbetsgivaren kan ändå anställa en långtidsarbetslös, alltså en person som har varit arbetslös i minst ett år, för en viss tid utan att det behövs en grundad anledning.
Om din arbetsgivare behöver dig en längre tid måste du få en fast anställning. Om det inte finns en grundad anledning att ingå ett arbetsavtal för en viss tid, ska arbetsavtalet enligt lagen anses gälla tills vidare.
Om du misstänker att du är anställd på viss tid utan grundad anledning, ska du prata med förtroendemannen på din arbetsplats eller med ditt fackförbund.
Bemanningsarbete
När du är bemanningsanställd eller hyrd arbetstagare har du gjort ett arbetsavtal med ett bemanningsföretag som hyr ut arbetskraft. Företag som behöver arbetstagare kan hyra in dig från bemanningsföretaget som betalar din lön. Bemanningsföretaget betalar också övertidsersättning, semesterersättning och andra förmåner som hör till din anställning, samt pensionsavgift och andra lagstadgade socialförsäkringsavgifter.
Du ingår ett arbetsavtal med bemanningsföretaget. Bemanningsföretaget är alltså din arbetsgivare, men du jobbar på en annan plats. Du kan också jobba på flera olika arbetsplatser.
Företaget som hyr in dig, alltså företaget där du jobbar, bestämmer dina arbetsuppgifter och övervakar ditt jobb.
Din lön vid bemanningsarbete får inte vara sämre än vad som står i kollektivavtalet. Samma regler gäller i bemanningsarbete som i andra anställningsformer.
Företaget där du jobbar som inhyrd arbetstagare är skyldigt att berätta för dig om jobb som blir lediga.
Läroavtal
Läroavtal är ett sätt att lära sig ett nytt yrke eller komplettera sitt kunnande genom en examensdel. Du studerar så att du jobbar på en arbetsplats och samtidigt studerar vid en yrkesläroanstalt. Största delen av studierna sker på arbetsplatsen och en del vid läroanstalten.
Som läroavtalsstuderande ingår du ett arbetsavtal och får lön. Du kan få olika stöd när du har teoristudier vid läroinrättningen, men du har inte rätt till studeranderabatter eller studiestöd från FPA.
Praktik
Praktik är arbete som hjälper dig att lära dig nya saker, alltså bli bättre på ditt yrke. En praktikant är ofta en studerande eller någon annan som är ny i arbetslivet. Under praktiken ligger fokus på att praktikanten ska handledas och lära sig nya färdigheter.
Praktik eller lärande i arbete är en viktig del av examen framför allt inom yrkesutbildningen och vid yrkeshögskolor.
Det är lagligt med oavlönad praktik endast om praktikplatsen erbjuds via en officiell läroanstalt eller arbets- och näringsbyrån.
Om arbetsgivaren vill testa om praktikanten är lämplig för jobbet, kan man avtala om en prövotid i arbetsavtalet. Under prövotiden ska arbetsgivaren betala lön.